Het Historisch Centrum Overijssel heeft foto’s uit de archieven van PEC en ZAC uit Zwolle
op Flickr geplaatst.
Wat zijn de voordelen? Mensen die doelgericht kunnen zoeken weten de beeldbanken en de websites met specifieke informatie wel te vinden. Op Flickr komen ook allerlei toevallige bezoekers langs, maar ook degenen die aan het googelen zijn naar je onderwerp. Met Google komen ze niet bij zo’n beeldbank terecht.
Bovendien kan iedereen op Flickr informatie over de foto’s toevoegen en anderen kunnen daar weer op reageren. Wordt daar dan geen misbruik van gemaakt? Nee, want je moet eerst inloggen met een gratis account, hetgeen voorkomt dat anonieme grappenmakers de boel verpesten – dit komt ook vrijwel niet voor. Met name nieuw verworven, nog onbeschreven, collecties kunnen zo aan een breed publiek getoond worden en de informatie kan worden ingevuld – althans dat hoop je dan. Maar ook selecties van foto’s over een bepaald onderwerp kun je op Flickr plaatsen.
Kortom alleen maar voordelen. Wat niet wil zeggen dat beeldbanken overbodig zijn. Hier staat vaak alle fotomateriaal over een stad, dorp, streek, onderwerp, thema etc. bij elkaar. Er is meestal door kenners van het onderwerp al veel informatie toegevoegd en daardoor is de collectie ook goed doorzoekbaar.
Het een hoeft niet zonder het andere. Maar van die andere mogelijkheid heeft het HCO nu ook gebruik gemaakt. Een mooi initiatief.
Wie overigens in sportfoto’s geïnteresseerd is moet heel veel materiaal kunnen vinden in de
beeldbank van het Nationaal Archief, een instelling die ook regelmatig foto's over een bepaald onderwerp op Flickr zet. Hierin is onder meer het
Anefo archief (Algemeen Nederlands Fotopersbureau 1943-1989) opgenomen met ook veel foto’s van PEC en ZAC maar ook van FC Twente, Go Ahead Eagles, Heracles etc. Weliswaar een beeldbank, maar wel een waar je kunt reageren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten