Een wagen vol verhalen
Even een uitstapje naar de buren op dit Overijssels blog. In Gelderland trok de ‘lancering’ van de website Een wagen vol verhalen door Omroep Gelderland en Gelders Erfgoed veel belangstelling. De interactieve website is onderdeel van een project over de Gelderse identiteit waarbij verhalen over tradities en gebruiken verzameld worden binnen de thema’s Feestdagen - Van wieg tot graf – Evenementen – Ambachten – Streekmuziek - Dagelijks leven - Eten en drinken - Sport en vrije tijd - Taal en verhaal. Als voorbeelden worden genoemd: Kniepertjes eten met Oudjaar, manden vlechten, midwinterhoorn blazen, streekverhalen over de Witte Wieven. Historische verenigingen maar ook particulieren kunnen op eenvoudige wijze bijdragen over tradities en gebruiken plaatsen op de website www.eenwagenvolverhalen.nl. Dit kan in de vorm van tekst, foto’s en/of filmpjes.
De mooiste verhalen van de website zullen worden gebruikt voor het nieuwe tv-programma ‘Een wagen vol verhalen’. Presentator Renate Schutte zal in dat programma met paard en wagen door de provincie trekken op zoek naar de Gelderse identiteit. Mensen die een bijzonder verhaal hebben ingestuurd worden uitgenodigd met Renate mee te rijden en over de tradities in hun streek te vertellen. Het programma zal van 29 september t/m 15 december 2014 iedere maandagavond worden uitgezonden bij TV Gelderland.
De website wordt een blijvende bewaar- en verzamelplaats: ook na afloop van het programma blijft de website in de lucht en kunnen er nog verhalen toegevoegd worden.
Het project is te volgen op Facebook (www.facebook.com/eenwagenvolverhalen) en op Twitter (@verhalenwagen). Hier worden de komende maanden regelmatig nieuwe oproepen en mooie voorbeelden geplaatst.
Beleef de Spannende Geschiedenis van Gelderland
Ongeveer tegelijkertijd met Een wagen vol verhalen werd door Koning Willem-Alexander en koningin Máxima het toeristische project Beleef de historie geopend, dat tot doel heeft als doel de geschiedenis van Gelderland op een aantrekkelijke manier te presenteren aan het publiek. Op de website kan onder meer op thema en tijdvak gezocht worden naar historische locaties in de provincie. Op een kaart zijn alle locaties bij elkaar te zien. Bezoekers van de site kunnen bijvoorbeeld informatie vinden over het Romeins marskamp in Ermelo, het middeleeuws kasteel in Voorst of het Merovingisch grafveld van Wijchen. Alle locaties hebben ook een eigen pagina waar in woord en beeld nader ingegaan wordt op de historische achtergrond.
200 locaties
In totaal zijn er tweehonderd cultuurhistorische locaties in Gelderland met elkaar verbonden. Er zijn acht tijdlijnen, van Prehistorie via Romeinen, Bataven en Middeleeuwen tot de Koude Oorlog. Op alle fysieke locaties staat een opvallende markering met in de meeste gevallen een QR-code. Door deze met een smartphone te scannen wordt op de telefoon direct de audio of video van de plek waar men staat gestart.
'Zoeken is beter dan vinden'
1 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten