Nadat in de nacht van 3 op 4 april na zware gevechten het Twentekanaal bij Wiene kon worden overgestoken, lag de weg Bornerbroek-Almelo open. De Duitsers hadden zich aan de andere kant van de zijtak van het Twentekanaal verschanst.In Almelo boden de Duitsers op sommige plekken felle weerstand en werden de Canadese troepen opgehouden door vernielde bruggen. Aan het einde van deze dag was een groot deel van de bevolking in feeststemming maar was Almelo ten noorden van het kanaal nog in Duitse handen. Ook ten westen van Almelo in Wierden waren de Duitsers nog nadrukkelijk aanwezig. Het zou nog 5 dagen duren voordat Wierden bevrijd kon worden.
Op maandag 9 april werd eindelijk de pat-stelling bij Wierden doorbroken. De avond ervoor was de terugtocht van de Duitsers begonnen, die zich enkele dagen lang fel verzet hadden. Canadese stormlopen waren vastgelopen op hevig kanonvuur en telkens moest men terug met medeneming van aanzienlijke aantallen doden en gewonden. Ook de burgerbevolking leed ernstig onder de beschietingen. Leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) slopen heen en weer door de linies om informatie over posities te verzamelen en door te geven.
Bang om uiteindelijk omsingeld te worden trok de vijand zich in de nacht van 8 op 9 april toch nog onverwachts terug op Rijssen en Nijverdal en was Wierden eindelijk vrij. Tegen een leger op de vlucht is het gemakkelijker vechten, zodat in Enter, Rijssen en Nijverdal de bevolking relatief veilig de straat op kon om de bevrijders te onthalen. Geheel Twente was nu bevrijd.
Lees hier een uitgebreide beschrijving van de Slag om Wierden.
In 'Almelo frontstad', dat veel foto's bevat, wordt dieper ingegaan op de strijd in het gebied tussen Almelo en Wierden.
Zie ook De Bevrijding van Overijssel
'Zoeken is beter dan vinden'
2 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten