De zaak Sacco & Vanzetti trok in de jaren twintig van de vorige eeuw wereldwijd aandacht. Nicola Sacco (1891-1927) en Bartolomeo Vanzetti (1888-1927) waren Italiaanse immigranten, die in 1908 naar de Verenigde Staten waren gekomen en zich daar hadden aangesloten bij een anarchistische groepering. In 1920 werden zij opgepakt en beschuldigd van roofmoord. Feitelijke bewijzen van hun schuld waren er niet. Toch werden zij door een vooringenomen rechter (want anarchisten en Italianen) ter dood veroordeeld. De bekentenis van iemand anders voor de moord leidde niet tot een nieuw proces. Evenmin de massale protesten in de VS en overal ter wereld en een petitie onder meer ondertekend door Albert Einstein, Anatole France, George Bernard Shaw, Alfred Dreyfus en Madame Curie. Beiden hadden gratie kunnen krijgen, maar dit weigerden ze, omdat ze dan schuld hadden moeten bekennen. Op 23 augustus 1927 werden ze in Boston op de elektrische stoel ter dood gebracht onder het oog van de hele wereld. Meer dan 100.000 mensen woonden hun begrafenis bij.
Vijftig jaar later ondertekende Michael Dukakis, gouverneur van Massachusetts een proclamatie waarin stond dat Sacco en Vanzetti geen eerlijk proces hadden gekregen.
In de eerste decennia na hun dood zijn er tientallen boeken, films, toneelstukken, documentaires, kunstuitingen, muziekstukken en songs verschenen over de zaak die wordt beschouwd als een ernstige vorm van klassejustitie.
Kijk hier voor het uitgebreide verhaal.
In 1971 werd de film Sacco e Vanzetti uitgebracht door Giuliano Montaldo. Met daarin de song Here's to you met muziek van Ennio Morricone en (korte) tekst van Joan Baez, die ook de vertolker van het lied was.
De bekende folksinger Woody Guthrie bracht een LP uit die geheel gewijd is aan Sacco & Vanzetti onder de titel Ballads of Sacco and Vanzetti, waarop het nummer Two good men.
'Zoeken is beter dan vinden'
1 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten