De titel Overijssels boek van het jaar 2010 werd vanmiddag in de wacht gesleept door Conrad Gietman voor zijn boek Republiek van adel: eer in de Oost-Nederlandse adelscultuur 1555-1702.
De originaliteitsprijs ging naar Annelies van der Zouwen voor Menko. De geschiedenis van een Twentse textielfamilie.
Het was weer een spannend moment toen juryvoorzitster Lamberthe de Jong de winnaars bekend maakte tijdens de verkiezingsbijeenkomst bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. Het was de derde editie van de Overijssels Boek van het jaar verkiezing. Eerder waren Het boek van Rheeze en Diffelen en Kunst, katoen en kastelen tot beste boek van Overijssel gekozen. Niemand kon vanmiddag voorspellen wat de uitkomst zou zijn, daarvoor was de concurrentie te groot, zoals uit de interviews van presentator Peter Schoof met de auteurs voorafgaande aan de prijsuitreiking bleek. Elk boek had wel iets bijzonders, waarmee het de prijs zou kunnen winnen.
Toegankelijk en leesbaar wetenschappelijk werk
De jury vond Gietmans boek ‘een bijzondere mentaliteitsgeschiedenis’ en ‘het meest Overijssels van alle boeken, waarbij ook nog over de grenzen van de provincie naar Gelderland en Drenthe wordt gekeken’. De auteur deed onderzoek naar de Overijsselse adel in de 16e en 17e eeuw, een relatief weinig onderzochte periode. Zijn boek maakt duidelijk dat de adel in Overijssel een grotere rol speelde dan elders in de Republiek. Gietman toont aan dat de Sallandse en Twentse adel, onder andere door het maken van reizen naar het buitenland, volop toegang had tot de Europese cultuur en geen geïsoleerd bestaan in de provincie leidde. De auteur is er volgens de jury in geslaagd om zijn wetenschappelijke werk toegankelijk en leesbaar te schrijven. ‘Inhoudelijk het beste boek,’ aldus de vijfkoppige jury, die bestond uit de historici Jan ten Hove (Zwolle) en Lamberthe de Jong (voorzitter, Diepenveen) en de journalisten (en historici) Herman van Amelsvoort (De Stentor Deventer), Marion Groenewoud (De Stentor Zwolle) Gerard Lage Venterink (TC Tubantia).
Orginaliteitsprijs
Met haar boek Menko: de geschiedenis van een Twentse textielfamilie, verweeft Annelies van der Zouwen de geschiedenis van de joodse textielfamilie Menko met die van de Enschede textielindustrie, waarin voornamelijk christelijke fabrikanten een rol speelden. De bijzondere en opvallende vormgeving van de publicatie leverde Van der Zouwen de originaliteitsprijs op.
Criteria
Bij de jurering is onder andere gekeken naar wat de genomineerde boeken toevoegen aan de geschiedschrijving van Overijssel, de originaliteit van de gekozen onderwerp, het niveau van de publicaties en de leesbaarheid ervan.
Het doel van de verkiezing is de promotie van publicaties over de geschiedenis van Overijssel en het genereren van aandacht en betrokkenheid voor het eigene en bijzondere van de cultuurhistorie van Overijssel. De initiatiefnemers van het Overijssels Boek van het Jaar zijn de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD), Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) en het Historisch Centrum Overijssel (HCO).
Over de overige genomineerde boeken werd in het juryrapport onder meer het volgende vermeld:
Herman Broers. Blauwhaar. Het Mirakel van de Academiestad Kampen.Een goed voorbeeld van oral history met veel archief- en literatuuronderzoek. Daardoor biedt het prachtig tijdsbeeld.
Theo Spek, Henk van der Velde, Herman Hannink, Bert Terlouw. Mens en land in het Hart van Salland. Een prachtig overzichtswerk: helder, beeldend, goed geschreven. Het hoort bij elke Sallander de kast te staan
Henk Slegte (auteur), Henk Nalis (beeldredactie). Geschiedenis van Deventer. Het boek getuigt van grote kennis en jarenlange betrokkenheid van auteur Henk Slegte en zijn raadgevers.
De beeldredacteur verdient een extra compliment.
Aafke Brunt en Jan Haverkate. Tussen twee tijden. Twickel in de negentiende eeuw. Het levensverhaal van Carel baron van Heeckeren. 1809-1875.. De auteurs hebben zich uitvoerig gedocumenteerd en zijn duidelijk zeer betrokken. Een voorbeeld voor biografen. Prachtige cover.
Wim Coster en Ben Siemerink. Darius Dhlomo, voetballer, bokser, muzikant, activist. Vlot geschreven, journalistieke biografie van een multitalent. Gaat ook over integratie in Overijssel, iets wat nog weinig is beschreven.
Wielent Harms. Het Geheim van de Smid. De vervaardiging en bewerking van het Staphorster Gebruikszilver. . Prachtig uitgevoerd en met een prima eindredactie. Een standaardwerk voor de liefhebbers van de klederdracht.
Sam de Visser. De man die niet verdwijnen kon: de geschiedenis van Sam Noach en zijn beroemde kloosterlinnen. Een juweeltje qua inhoud, vormgeving en de oorlog in het klein. Koopmansgeschiedenis en holocaust in het klein in Deventer.
Peter Paul Hattinga Verschure. Een wereld van verschil. Een tekenreis door Nederland in het spoor van Andries Schoemaker, Cornelis Pronk en Abraham de Haen. Prachtig uitgevoerd, veel informatie en niet voor niets op atlasformaat. Een persoonlijke invalshoek in de geschiedenis
Frans Walkate Archief. Canon van Kampen. Een aanrader voorvoor oude èn nieuwe inwoners.
'Zoeken is beter dan vinden'
3 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten